Apvienošanās

2023. gada pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar 2022. gada pirmo pusgadu par 56% pieaugusi uzņēmēju vēlme apvienoties. Kopumā Konkurences padomē (KP) saņemti 14 apvienošanās ziņojumi, tajā skaitā ir izvērtētas 11 apvienošanās, visos gadījumos pieņemot lēmumu atļaut apvienošanos.

Pieci lēmumi pieņemti pirmajā ceturksnī, savukārt otrajā ceturksnī – seši lēmumi. 73% no visiem lēmumiem bija saistīti ar nehorizontālu apvienošanos jeb tādu apvienošanos, kas saistīta ar dažādos piegādes ķēdes līmeņos esošiem uzņēmumiem. Trīs apvienošanās no 11 notika starp konkurējošiem tirgus dalībniekiem jeb horizontālās attiecībās esošiem uzņēmumiem.

2023. gada pirmajā pusgadā apvienošanās procesi ir notikusi dažādās nozarēs, kopumā ietekmējot 23 tirgus, piemēram, kravas pārvadājumus, maizes ražošanu, veco ļaužu aprūpi, automobiļu un to rezerves daļu pārdošanu, biroja tehnikas ražošanu un elektroierīču remontu, kā arī finanšu pakalpojumu darbības, fondu pārvaldīšanu un citus tirgus.

2023. gada pirmajā pusgadā desmit apvienošanās lietas noslēdzās pirmajā fāzē, savukārt vienā lietā tika veikta padziļināta izpēte jeb otrās fāzes apvienošanās. Vidējās izpētes ilgums pirmās fāzes apvienošanām bija 26 dienas, savukārt otrās fāzes apvienošanām – 108 dienas.

Lai nodrošinātu kvalitatīvāku un ātrāku lietas izpēti, Konkurences padome sniedz konsultācijas uzņēmumiem pirms ziņojuma sniegšanas. 2023. gada pirmajā pusgadā konsultācijas uzņēmumiem vai to juridiskajiem pārstāvjiem tika sniegtas 55% no apvienošanās lietām, kopā aizvadot 195 konsultāciju stundas. Salīdzinājumā ar 2022. gadu sniegto konsultāciju intensitāte ir palielinājusies par 248%.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama Konkurences padomes atļauja. Tādējādi Konkurences padome nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētājiem ilgtermiņā tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu. Plašāka informācija par apvienošanās kontroli Latvijā pieejama Konkurences padomes tīmekļvietnes sadaļā “Tirgus dalībnieku apvienošanās”.