Jaunumi

Konferenci “Konkurenci veicinoša valsts pārvalde: ieguldījums tautsaimniecības attīstībā” organizē Konkurences padome sadarbībā ar Valsts kanceleju.

Konferences klausītājus uzrunās ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola. Klātesošajiem būs iespēja noklausīties pasaulē atzītā konkurences tiesību eksperta, profesora Viljama E. Kovačiča (William E. Kovacic) uzrunu, iepazīties ar Lietuvas pieredzi, Latvijas Konkurences padomes izstrādātajām vadlīnijām darbību ietekmes uz konkurenci novērtēšanai, kā arī aktīvi piedalīties diskusijā, kurā tiksies valsts pārvaldes, likumdevēja, pašvaldību un uzņēmēju pārstāvji.

Par konferenci

Kad: 2.decembrī, 14:00 – 17:00

Kur: Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes konferenču zālē, Raiņa bulvārī 19, Rīgā

Kam: valsts un pašvaldību lēmumu pieņēmējiem, uzņēmēju nevalstiskajām organizācijām, kā arī tām valsts institūcijām, kas uzrauga valsts pārvaldes darbības efektivitāti

Kāpēc: iegūt praktiskas zināšanas, kas nepieciešamas, lai valsts un pašvaldību lēmumi Latvijā neradītu kaitējumu konkurencei, kā arī diskutēt par robežām starp pamatotu un nepamatotu konkurences ierobežošanu.

Valsts un pašvaldības ar saviem lēmumiem un darbībām ietekmē uzņēmējdarbības vidi. Kvalitātes standarti, cenu regulēšana, iepirkumu nosacījumi vai publiskām personām piederošu uzņēmumu izveide ir tikai daži no piemēriem. Dažādu nosacījumu piemērošana bieži ir pamatota un ļauj aizsargāt patērētāju intereses. Tomēr kļūdainu lēmumu gadījumā likmes ir augstas – nepamatoti strikti vai nevienlīdzīgi ierobežojumi padara tirgu nepievilcīgu vai pat pilnībā nepieejamu uzņēmējdarbībai, mazinās vai pat zūd konkurence un rezultātā iedzīvotāji maksā vairāk par zemākas kvalitātes piedāvājumu. Publiskas diskusijas likumprojektu izstrādes gaitā, tāpat strīdi par valsts un pašvaldību uzņēmumu darbības principiem un iepirkumu rīkošanu liecina, ka atrast līdzsvaru starp valsts pārvaldes un tirgus interesēm ne vienmēr ir vienkārši.

Darba kārtība