Jaunumi

Konkurences padome (KP) un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atkārtoti aicina Rīgas domi nepieņemt plānotos grozījumus par SIA “Rīgas satiksme” tiesībām kā soda mēru piemērot transporta līdzekļu riteņu bloķēšanas iekārtas jeb bloķētājus. Iestādes brīdina, ka grozījumu pieņemšanas gadījumā pašvaldība nepamatoti radītu nevienlīdzīgus konkurences apstākļus autostāvvietu pakalpojumu tirgū un ierobežotu patērētāju tiesības.

KP norāda, ka jau pašreizējais regulējums attiecībā uz piemērojamo sodu apmēru pašvaldības kapitālsabiedrībai – SIA “Rīgas satiksme” – nodrošina privilēģijas, jo privātie komersanti nav tiesīgi piemērot līdzvērtīgus soda apmērus. Ņemot vērā, ka faktiski identisku pakalpojumu sniegšana tiek regulēta atšķirīgi, pašvaldības uzņēmumam ir radītas konkurences priekšrocības. Tāpēc KP brīdina – ja Rīgas dome izšķirsies par tiesībām SIA “Rīgas satiksme” izmantot bloķētājus, ko savukārt nebūs tiesīgi darīt privātie uzņēmumi, tiks būtiski stiprināta konkurences nevienlīdzība un rupji pārkāpta Rīgas pašvaldības konkurences neitralitāte.

KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama: “Rīgas domei kā publiskai personai ir īpašs uzdevums savu iedzīvotāju un uzņēmēju priekšā – ievērot konkurences neitralitātes principu, kas nozīmē nepieņemt nelabvēlīgus, konkurenci ierobežojošus lēmumus. Diemžēl pašvaldības iecere ļaut sev piederošai kapitālsabiedrībai iegūt priekšrocības, kas nav pieejamas privātajiem uzņēmējiem, ir pretrunā ar konkurences neitralitāti, tāpēc aicinu Rīgas domi atkārtoti izvērtēt lēmuma ietekmi un nepieņemt plānotos grozījumus.”

Vienlaikus PTAC informē, ka transportlīdzekļu riteņu bloķēšanas iekārtu izmantošana ierobežo patērētāja rīcības brīvību attiecībā uz savu preci, līdz ar to radot būtisku aizskārumu patērētāju tiesiskajām interesēm. Bloķētāju izmantošanu PTAC jau iepriekš ir atzinis par negodīgu, proti, agresīvu komercpraksi un līgumtiesiskajās attiecībās ar patērētājiem par nesamērīgu rīcību, kura tiesiskums atzīts arī ar Augstākās tiesas 2017. gada 21. septembra spriedumu lietā Nr. A420182814 SKA-319/2017.

PTAC direktore Baiba Vītoliņa: “Rīgas dome, noteikumos iekļaujot minēto regulējumu, liedz patērētājiem iespējas nodrošināt efektīvu savu tiesisko interešu aizsardzību, tādējādi mazinot to patērētāju tiesību aizsardzības līmeni, ko paredz normatīvie akti.”