Jaunumi

20.decembrī Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu par atļauju SIA „Enerģijas risinājumi” iegādāties 100% SIA „Dalkia  Latvia” kapitāldaļu. Lēmums pieņemts, jo apvienošanās rezultātā būtiski nesamazināsies konkurence, kā arī neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis jebkurā konkrētajā tirgū.

KP lēmumā norāda, ka abu apvienošanās dalībnieku darbības jomas nepārklājās, un viena apvienošanās dalībnieka sniegtie pakalpojumi nav aizvietojami ar otra tirgus dalībnieka pakalpojumiem. Apvienošanās rezultātā Dalkia īpašnieks tiks aizstāts ar citu tirgus dalībnieku un tirgus struktūra paliks nemainīga.

Dalkia vienīgais dalībnieks, kam pieder 100% kapitālas daļas, ir Francijā reģistrēta kompānija Dalkia Eastern Europe. Dalkia īsteno izšķirošu ietekmi pār AS „Valmieras Enerģija” un SIA „Cēsu siltumtīkli”, kuru tirgus daļas konkrētajos tirgos pārsniedz 40 procentus. Izvērtējot šo saistību ietekmi uz konkurenci, KP secināja, ka abu apvienošanās dalībnieku darbības jomas nepārklājās, un viena apvienošanās dalībnieka sniegtie pakalpojumi nav aizvietojami ar otra tirgus dalībnieka pakalpojumiem.

Pēc apvienošanās SIA „Enerģijas risinājumi” iegūst tiešu izšķirošu ietekmi Dalkia. Dalkia nodarbojas ar siltumapgādes uzņēmumu koncesiju, privatizāciju, aktīvu nomu un citām sadarbības formām ar mērķi pārvaldīt un apsaimniekot siltuma apgādes uzņēmumus.

KP lēmums