Jaunumi

30.maijā Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut darījumu, kura rezultātā degvielas mazumtirdzniecības uzņēmums AS „Virši-A” iegūst tiesības nomāt trīs degvielas uzpildes stacijas, kas iepriekš piederēja SIA „Aparts”. Atļauja dota, jo darījuma rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra  un nemazināsies konkurence.

KP lēmums (.pdf)

Minētais darījums paredz, ka SIA „Viršu nekustamie īpašumi” iegādājas trīs SIA „Aparts” degvielas uzpildes staciju aprīkojumu, kā arī šo uzpildes staciju zemi un ēkas, kas pieder SIA „Eskāda” un SIA „SPACE”, un pēc tam nodod konkrētās uzpildes stacijas nomā AS „Virši-A”. Degvielas uzpildes stacijas atrodas Rīgā (Daugavgrīvas ielā 136A), Vallē („Meldros”) un Ādažos (Rīgas gatvē 45).

Tā kā šāds darījums ir uzskatāms par apvienošanos Konkurences likuma izpratnē, tam bija nepieciešama KP atļauja. Izvērtējot apvienošanos, KP ņēma vērā arī 24.maijā doto atļauju as „Virši-A” nomāt trīs degvielas uzpildes stacijas, kas iepriekš piederēja SIA „TILPUMS”.

Pēc darījuma degvielas mazumtirdzniecības tirgū turpinās darboties arī SIA „Aparts”, turklāt tirgū kopumā darbojas spēcīgi konkurenti un AS „Virši-A” tirgus daļas pieaugums ir salīdzinoši neliels, attiecīgi KP secināja, ka darījums neradīs negatīvas sekas nevienā no iesaistītajiem tirgiem – nedz benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū Rīgā un tās apkārtnē, nedz pie autoceļa A1: Rīga - Ainaži (Igaunijas robeža), nedz Vallē un tās tuvākajā apkārtnē.