Jaunumi

20. janvārī Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut Somijā reģistrētam uzņēmumam Auto-Bon Oy iegūt izšķirošu ietekmi pār Igaunijas uzņēmumu Veho Eesti AS. KP nekonstatēja būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc lēma par darījuma atļaušanu.

Darījumam nepieciešama KP atļauja, jo Auto-Bon Oy pilnībā pieder Bassadone Automotive Nordic Oy koncernam, kas darbojas arī Baltijas valstīs, t.sk. Latvijā. Koncerns importē un izplata vairumtirdzniecībā jaunus Hyundai, Suzuki, Ssang Yong, Peugeot un Isuzu markas vieglos automobiļus, kā arī to rezerves daļas un piederumus. Savukārt Veho Eesti AS importē un izplata vairumtirdzniecībā Baltijas valstīs, tostarp Latvijā, jaunus Citroën un DS vieglos automobiļus, to rezerves daļas un piederumus.

Tādējādi apvienošanās rezultātā tiek ietekmēts jaunu vieglo pasažieru un komerciālo automobiļu, kā arī to rezerves daļu un piederumu vairumtirdzniecības tirgus Latvijā.

Izvērtējot uzņēmuma sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secina, ka minētajos tirgos apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis nevienā no ietekmētajiem tirgiem. Tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama KP atļauja. Tādējādi KP nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētāji cieš ilgtermiņā, jo tiem tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu.