Jaunumi

Šodien, 15. aprīlī, ir Konkurences padomes (KP) priekšsēdētājas Skaidrītes Ābramas pēdējā darba diena. S. Ābrama iestādē nostrādājusi 16 gadus, pusi no laika – kā iestādes vadītāja.

KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama: „Kad kļuvu par iestādes vadītāju, man pamatā bija divi mērķi. Viens no tiem - nopietni pievērsties smagāko konkurences tiesību pārkāpumu atklāšanai, īpaši karteļiem, maznozīmīgākus pārkāpumus risinot ar citām metodēm, piemēram, brīdinājumiem vai mediāciju. Un otrs mērķis bija veicināt konkurences kultūru dažādās sabiedrības grupās – no skolēna līdz Saeimas deputātam, izglītojot, informējot par godīgas konkurences principiem. Papildus tam manos plānos bija darīt visu iespējamo, lai Latvijas konkurences iestāde kļūst par līdzvērtīgu, augsti respektētu sadarbības partneri arī starptautiski.  Pateicoties manis vadītās komandas pašaizliedzīgajam darbam, varu teikt, ka pamatā šie mērķi ir sasniegti.”

Laikā kopš 2012. gada iestāde ir pieņēmusi 50 lēmumus par smagākajiem konkurences tiesību pārkāpumiem, teju puse no tiem bijuši karteļi. Astoņu gadu laikā ir sodīts 161 uzņēmums un par mazāk nozīmīgiem pārkāpumiem brīdinātas 126 personas. Kopumā piemēroti naudas sodi vairāk nekā 30 miljoni eiro. 

Taču iestāde bijusi ne tikai bargs soģis, bet arī sabiedrotais gan uzņēmējiem, gan nozaru uzraugiem, kas laikus pamanījis nepilnības tirgos un sniedzis atbalstu to novēršanai. Astoņu gadu laikā veikta 106 tirgu uzraudzība, t.sk. kā pēdējā laikā aktuālākās var minēt kompensējamo un nekompensējamo zāļu cenu veidošanās mehānismu analīzi Baltijas valstīs, atkritumu apsaimniekošanas tirgus uzraudzību Rīgā, kā arī transportlīdzekļu tehniskās apskates tirgus uzraudzību, par ko Latvija saņēma galveno balvu Pasaules Bankas grupas un Starptautiskā Konkurences tīkla rīkotajā Konkurences advokācijas konkursā.

S. Ābrama uzsver, ka aizvadītais laiks var ieiet Latvijas konkurences tiesību vēsturē ar diviem sasniegumiem – paplašināts konkurences tiesību tvērums uz publisku personu lēmumiem un darbībām, kā arī iestādes gūtā atzinība un atpazīstamība starptautiskā mērogā. Kā zināms, pēc vairāk nekā sešu gadu diskusijām ar politiķiem un pašvaldību pārstāvjiem š.g. 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Konkurences likumā, kas iestādei piešķir plašākas pilnvaras vērsties pret valsts un pašvaldību vai to kapitālsabiedrību radītiem konkurences kropļojumiem.

Savukārt starptautiskajā vidē iestāde sevi pierādījusi kā mazu, bet efektīvu iestādi, kuras viedoklī un jaunieviestajos konceptos ieklausās citu valstu pārstāvji. Iestāde jau piekto gadu pēc kārtas ierindojas starp 37 pasaules labākajām konkurences iestādēm, pateicoties prestižā konkurences izdevuma Global Competition Review piešķirtajām trīs zvaigznēm. Tāpat KP darbs karteļu apkarošanā no 2016. gada līdz 2019. gadam novērtēts kā trešais aktīvākais starp visām Eiropas Ekonomikas zonas jurisdikcijām.

Savukārt 2016. gadā S. Ābrama tika iekļauta Global Competition Review veidotajā sarakstā Women in Antitrust 2016, tādējādi ierindojoties starp ievērojamākajām pasaules sievietēm, kas darbojas konkurences tiesību aizsardzības un piemērošanas jomā. 2018. gadā S. Ābrama ievēlēta OECD Konkurences komitejas birojā, tādējādi kļūstot par pirmo Austrumeiropas pārstāvi šajā organizācijā.

***

S. Ābrama no 2004. gada līdz 2009. gadam pildīja KP padomes locekles amata pienākumus, pēc tam līdz 2011. gada oktobrim bija KP vecākā konkurences ekonomiste. Kopš 2012. gada 26. jūnija vada Konkurences padomi, 2017.gadā tika apstiprināta uz otro piecu gadu termiņu.