Jaunumi

Skaidrojot elektroenerģijas cenu svārstības, kas raisījušas Igaunijas tirgus uzraugu pārmetumus Latvijai un Lietuvai, Konkurences padome (KP) norāda: cenu svārstības nav bijušas tieši saistītas ar Latvijas tirgus pilnīgu liberalizāciju, bet gan ar elektroenerģijas piedāvājuma un infrastruktūras nepietiekamību.

Šovasar novērotais cenu pieaugums skaidrojams ar elektroenerģijas deficītu Latvijā un Lietuvā, ko vasaras periodā būtiski palielināja ražošanas jaudu samazināšana visās Baltijas valstīs apkopes un remontu vajadzībām. Deficīts Latvijā daļēji skaidrojams arī ar to, ka importa (tirgus) elektroenerģijas cena ir zemāka nekā Latvijā saražotās elektroenerģijas cena, tāpēc to ir izdevīgāk iepirkt nevis ražot uz vietas. Tāpat elektroenerģijas cenu pieaugumu ietekmēja elektroenerģijas starpsavienojumu nepietiekamā pārvades jauda starp Igauniju un Latviju, kā arī nepietiekama kopējā Baltijas tirgus integrācija ES (nepietiekami starpsavienojumi ar Poliju un Skandināvijas valstīm).

KP uzrauga elektroenerģijas tirgus dalībnieku darbību tirgū un seko līdzi elektroenerģijas cenas svārstībām elektroenerģijas vairumtirdzniecības biržā. Elektroenerģijas tirgotāju, enerģētikas ekspertu un Ekonomikas ministrijas publiski sniegtā informācija, kā arī elektroenerģijas biržas publiskā informācija liecina, ka šobrīd elektroenerģijas tirgū nav saskatāmas tās dalībnieku ļaunprātības pazīmes. Elektroenerģijas tirgus darbojas atbilstoši piedāvājuma un pieprasījuma samēram.

Vienlaikus KP uzsver, ka elektroenerģijas tirgus Latvijā pilnīga liberalizācija (atverot tirgu arī mājsaimniecībām) neapšaubāmi ir atbalstāma, to īstenojot un paredzot savlaicīgi, lai esošie un potenciālie tirgus dalībnieki elektroenerģijas tirgus atvēršanai spēj sagatavoties.

KP arī turpmāk plāno aktīvi uzraudzīt norises šajā nozarē.