Jaunumi

25.jūlijā Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu piemērot naudas sodu Ls 8075 apmērā SIA „East-West Transit" par apvienošanās darījuma savlaicīgu nepaziņošanu. Uzsākot nomāt 14 SIA „Baltijas Degviela" piederošas degvielas uzpildes stacijas un SIA „Baltijas Nafta" piederošu naftas produktu bāzi pirms atļaujas saņemšanas no KP, SIA „East-West Transit" liedza valstij savlaicīgi īstenot apvienošanās kontroli iedzīvotāju interesēs.

Cita uzņēmuma aktīvu noma saskaņā ar Konkurences likumu ir uzskatāma par apvienošanos, un attiecīgi tās īstenošanai nepieciešama KP atļauja, ja izpildās Konkurences likumā noteiktie kritēriji – šajā gadījumā iepriekšēja finanšu gadā apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums pārsniedzis 25 miljonus latu.

Ziņojumu par notikušo apvienošanos SIA „East-West Transit” KP iesniedza 56 dienas vēlāk nekā to paredz likums, un pēc ziņojuma izvērtēšanās KP atzina apvienošanos par atļaujamu. Konkurences likumā paredzētais maksimālais naudas sods par nepaziņotu apvienošanos ir 1000 lati par katru dienu kopš bija jāiesniedz ziņojums.

Par līdzīgu pārkāpumu – apvienošanās nepaziņošanu – SIA „East-West Transit” sodīta jau iepriekš, 2008.gadā, kad uzņēmums bez KP atļaujas uzsāka nomāt 16 MPVAS „Latvijas Nafta” degvielas uzpildes stacijas.

KP atgādina, ka jebkuram apvienošanās darījumam, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem apgrozījuma vai tirgus daļas kritērijiem, nepieciešama KP atļauja. Jebkuru neskaidrību un šaubu gadījumā uzņēmēji tiek aicināti vērsies pēc konsultācijām KP.

KP lēmums