Jaunumi

29. maijā Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut SIA „RusLatNafta” (RLN) un SIA „East-West Transit” (EWT) paziņoto vienošanos. KP secināja, ka vienošanās kopumā veicinās preču realizāciju, radīs labumu patērētājiem un nedos iespēju likvidēt konkurenci.

Vienošanās mērķis ir palielināt RLN un EWT konkurētspēju degvielas mazumtirdzniecības tirgū, tai skaitā sniegt iespēju RLN un EWT piedalīties konkursos par degvielas piegādi Latvijā, kur nolikumos ir paredzēti ierobežojumi pretendentiem ar mazāku degvielas uzpildes staciju (DUS) pārklājumu.

Vienošanās tiks realizēta, izmantojot uzņēmumu klientu lojalitātes kartes degvielas iegādē. Kartes ļaus RLN un EWT klientiem norēķināties par degvielu vienošanās dalībnieku DUS tīklā bezskaidrā naudā. Turklāt EWT degvielas kartes tiks apkalpotas arī SIA „Aparts” DUS, kas ir RLN sadarbības partneris.

Tādējādi, īstenojot paziņoto vienošanos, tās dalībnieku klienti varēs izmantot piešķirtās atlaides plašākā teritorijā un lielākā skaitā DUS. Tas ir būtisks ieguvums patērētājiem, kā arī veicina uzņēmumu ekonomisko attīstību un stiprina konkurētspēju.

KP, izvērtējot paziņoto vienošanos, konstatē, ka sadarbības rezultātā uzlabosies vienošanās preču piedāvājums, tādējādi pieaugs arī vienošanās dalībnieku tirgus spēja. Tāpat vienošanās rezultātā palielināsies to tirgus dalībnieku skaits, kas spēj piedāvāt DUS tīkla pakalpojumus ievērojamā Latvijas teritorijā, kas konkurētu ar lielākajiem DUS tīkliem, kā rezultātā uzlabosies konkurences situācija tirgū kopumā.

RLN darbības veids ir degvielas mazumtirdzniecība DUS. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju, kas iesniegta pirms vienošanās, RLN degvielu mazumtirdzniecībā realizē ar „DINAZ” preču zīmi.

EWT galvenie darbības veidi ir degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecība, kā arī degvielas mazumtirdzniecība DUS. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju EWT ir tiesības izmantot „Latvijas Nafta” preču zīmi.

KP lēmums