Jaunumi

18. septembrī Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut LPKS „LATRAPS”, LPPKS „Trikāta KS” un SIA „Latvijas Piens” apvienošanos, kas īstenota kā SIA „Latvijas Piens” pamatkapitāla palielināšana. KP lēmumā secina, ka darījuma rezultātā konkurencei kaitējums netiks nodarīts.

SIA „Latvijas Piens” pieder trim tirgus dalībniekiem – Piensaimnieku kooperatīvajai sabiedrībai „Dzēse”, LPPKS „TRIKĀTA KS” un LPKS „LATRAPS” –, tomēr nevienai no minētajām sabiedrībām līdz šim nebija izšķirošas ietekmes pār SIA „Latvijas Piens”. 2014. gada vasarā tika palielināts SIA „Latvijas Piens” pamatkapitāls, kā rezultātā izmainījās procentuālais kapitāldaļu sadalījums starp dalībniekiem un palielinājās LPKS „LATRAPS” balsstiesības. Tādējādi darījuma rezultātā LPKS „LATRAPS” un LPPKS „Trikāta KS” kopīgi ieguva izšķirošu ietekmi pār SIA „Latvijas Piens”.

Darījuma izpētes laikā KP pievērsa uzmanību trim tirgiem, kuros darbojas iesaistītie uzņēmumi – graudu vairumtirdzniecības tirgum, svaigpiena realizācijas tirgum, kā arī piena pārstrādes un siera ražošanas tirgum. Ņemot vērā, ka katrs apvienošanās dalībnieks darbojas citā tirgū, darījuma rezultātā nenotiks koncentrācija nevienā no konkrētajiem tirgiem, līdz ar to nepastāv bažas, ka varētu tikt negatīvi ietekmēta konkurence.

LPKS „LATRAPS” ir apvienojušies vairāki simti zemnieku saimniecību, no kurām nevienai nav izšķirošas ietekmes sabiedrībā. Savukārt LPPKS „TRIKĀTA KS” ir apvienojušās gandrīz 200 zemnieku saimniecības, no kurām nevienai nav izšķirošas ietekmes sabiedrībā.

KP lēmums