Jaunumi

11.janvārī Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut DLA International Holding AS iegūt tiešu izšķirošu ietekmi pār Hankkija-Maatalous Oy, iegādājoties 60% tā kapitāla daļu. Darījuma rezultātā Latvijā reģistrētie uzņēmumi SIA „Baltic Agro” un AS „Saldus Labība” kļūs par vienu tirgus dalībnieku ar SIA „Baltic Feed”.

Lietas izpētes gaitā KP secināja, ka apvienošanās rezultātā neveidosies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis, kā arī netiks  būtiski samazināta konkurence konkrētajos tirgos.

Pēc darījuma apvienotā tirgus dalībnieka tirgus daļa produktīvo mājdzīvnieku barības piegādes tirgū industriālajiem klientiem  būs aptuveni 20%. Turklāt tirgū darbojas ievērojami, efektīvi konkurenti: AS „Daugavpils dzirnavnieks”, AS „Dobeles dzirnavnieks”, SIA „Rīgas kombinētās lopbarības rūpnīca”, SIA „Lielzeltiņi”.

Arī produktīvo mājdzīvnieku barības piegādes tirgū mazumtirdzniecībai apvienotajam uzņēmumam ir ievērojams skaits konkurentu, lielākie no tiem: AS „Dobeles dzirnavnieks”, AS „Tukuma straume”, SIA „LRS Mūsa”, SIA „Rīgas Kombinētās lopbarības rūpnīca”. Turklāt piegādes tirgus mazumtirdzniecībai ir vērtējams kā maznozīmīgs.

Lēmumā KP arī norāda, ka pircējiem netiks ierobežotas iespējas mainīt produktīvo dzīvnieku barības piegādātājus, jo pastāv alternatīvi piegādes avoti. Tāpat būtiski, ka apvienošanās rezultātā netiks radītas barjeras jaunu konkurentu ienākšanai vai esošo konkurentu paplašināšanai, jo konkurenti spēs ierobežot apvienoto tirgus dalībnieku tādā mērā, lai tas neveiktu darbības, kas kaitē konkurencei.

DLA International Holding AS (reģistrēts Dānijā)  ir 100% izšķiroša ietekme DLA Agravis International (reģistrēts Dānijā), kurai savukārt pieder 90% SIA „Baltic Agro” daļu. SIA „Baltic Agro” pieder 94,53% daļas AS „Saldus Labība”, kuras viens no galvenajiem darbības veidiem ir pilnvērtīgas dzīvnieku barības un to piedevu ražošana un tirdzniecība.

Hankkija-Maatalous Oy  (reģistrēts Somijā) pieder 100% daļu SIA „Baltic Feed”, kuras  darbības veidi ir minerālbarību un premiksu izstrāde, ražošana un pārdošana lopbarības ražotājiem, lopkopības nozares uzņēmumiem un zemnieku saimniecībām. SIA „Baltic Feed” kopā ar savu meitas sabiedrību UAB „Baltijos Pašarai” veic darbību Latvijā un Lietuvā, kā arī eksportē produkciju uz Igauniju, Somiju, Krieviju un Poliju. 

KP lēmums pieejams šeit