Jaunumi

21. novembrī Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu, konstatējot, ka būvmateriālu tirgotājs SIA “DEPO DIY” izmeklēšanas laikā pēc iestādes pieprasījuma nav sniedzis informāciju pilnā apmērā. Par uzņēmuma pienākuma neizpildi konkurences iestāde piemēroja SIA “DEPO DIY” 701 811 eiro naudas sodu.

No 2015. līdz 2017. gadam KP izmeklēja četru būvmateriālu tirgotāju un divu būvmateriālu ražotāju aizliegtu vienošanos. 2017. gadā KP pieņēma lēmumu, konstatēja ilgstošu cenu saskaņošanu un mākslīgi paaugstināta cenu līmeņa uzturēšanu un piemēroja naudas sodus kopumā 5,8 miljonu eiro apmērā. Lēmums pašlaik ir tiesvedībā.

Pārkāpuma lietas izmeklēšanas laikā SIA “DEPO DIY” likumā noteiktajā kārtībā sniedza paskaidrojumus saistībā ar iestādes iegūtajiem pierādījumiem. Pēc izmeklēšanas noslēgšanas un gala lēmuma pieņemšanas KP konstatēja, ka uzņēmuma sniegtie paskaidrojumi iestādē nav bijuši pilnīgi. Proti, izmeklēšanas laikā SIA “DEPO DIY” nevarēja komentēt uzņēmuma konkrētas e-pasta sarakstes to senuma dēļ, kamēr vairākus gadus vēlāk tiesvedības laikā par šīm pašām sarakstēm sniedza detalizētus paskaidrojumus. Uzņēmums lietas izmeklēšanas laikā nebija arī izmantojis iespēju precizēt un attiecīgi papildināt iestādei sākotnēji sniegtos paskaidrojumus.

Par SIA “DEPO DIY” KP izmeklēšanas laikā pieļauto procesuālo pārkāpumu, izmeklēšanas laikā nesniedzot informāciju pilnā apjomā, KP uzņēmumam piemēroja 701 811 eiro naudas sodu.

KP 2017. gada lēmums pašlaik ir tiesvedībā. Š.g. 21. novembrī pieņemtais lēmums neietekmē 2017. gada lēmumu vai minētās tiesvedības gaitu.